
Το σκάσιμο στο κεράσι
Το φαινόμενο του σκασίματος των καρπών σε συνδυασμό με την έλλειψη
επιτυχούς γονιμοποίησης είναι από τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς κερασιού κυρίως τα τελευταία χρόνια την χώρα μας.
Συγκεκριμένα το πρώτο πρόβλημα
απασχολεί την μεγάλη κατηγορία των δεντροπαραγωγών .
Τι είναι σκάσιμο καρπού;
Στον καρπό του κερασιού εμφανίζονται συχνά τομές μικρού ή μεγάλου
βάθους που προκαλείται απο την δυνατής έντασης βροχή όπως και απο την
γρήγορη μεταβολή της θερμοκρασίας.
Με ποιους τρόπους μπορεί να σκάσει ;
Το σκάσιμο μπορεί να εμφανιστεί με 3 μορφές:
α)Στην περιοχή ένωσης με τον ποδίσκο με κυκλικά ή ημικυκλικά σχήματα
β)Στην κάτω περιοχή του καρπού (δηλαδή απέναντι από τον ποδίσκο) με
παρόμοιους σχηματισμούς
γ)Στις πλευρές του κερασιού με κατακόρυφους σχηματισμούς.
Αιτίες του φαινομένου
Οι πιο συχνές αιτίες για την εμφάνιση αυτού του προβλήματος αποτελουν τα
χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας . Κυρίως οι ποικιλίες που έχουν πιο
τραγανή υφή είναι πιο ευαίσθητες , ίδια βαρύτητα μπορούμε να δώσουμε στην
εποχή ωρίμανσης με ορισμένες εξαιρέσεις.
Εκτός από αυτά σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες του περιβάλλοντος που
αναπτύσσεται ο κερασώνας μας.Όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα
επικρατούν δυνατες βροχές ή δεν υπάρχει επαρκές αερισμός τοτε οι καρποί
σκάνε πιο εύκολα.
Συνέπειες του προβλήματος
Μετά το σκάσιμο αρχίζουν τα δύσκολα . Οι τομές προαναγγέλλουν είσοδο τvν
μυκήτων απο τον καρπό και στην συνέχεια σε ολόκληρο το φυτό.Επομένως
σε αυτή την περίπτωση τα κεράσια θα πρέπει να απομακρυνθούν από το
δέντρο σε συνδυασμό με την χορήγηση του κατάλληλου μυκητολογικού
σκευάσματος για να μην προχωρήσει η μόλυνση. Αξίζει να αναφερθεί πως οι
καρποί χάνουν την εμπορική τους αξία όταν τα σκασίματα είναι στην περιοχή
του ποδίσκου ή στην αντίθετη πλευρά και αχρηστεύονται τελείως όταν
βρίσκονται στις πλευρές .Εκτός από την οικονομική ζημία που υφίσταται ο
παραγωγός από την μείωση την ποσότητας του προϊόντος του ,σπαταλάει
επιπλέον χρήματα σε εργατικό προσωπικό για την διαλογή των
εμπορεύσιμων απο τους μη εμπορεύσιμους καρπούς.
Ποικιλίες ανθεκτικές στο σκάσιμο
Γενικά οι ποικίλες που η ωρίμανση τους είναι πιο αργή είναι και αυτές που
εμφανίζουν μεγαλύτερη αντοχή στο σκάσιμο.Για αυτό τον λόγο οι πρώιμες
ποικιλίες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία ενω οι μέσης εποχής και οι όψιμες
έχουν μεγαλύτερη αντοχή.
Μερικές από τις μέσης εποχής ποικίλες που είναι ανθεκτικές είναι:
α)η Samba:
Μια τραγανή ποικιλία με μεγάλου μεγέθους κεράσι που αναπαράγεται με
αυτογόνιμο τρόπο.
β)η Georgia
Μια ποικιλία που έχει μεγάλα κεράσια και αναπαράγεται με
σταυρογονιμοποίηση.
γ)η Grace Star
Τα κεράσια της ποικιλίας αυτής είναι πού μεγάλα με γλυκιά γεύση και δεν
χρειάζεται επικονιαστή για την αναπαραγωγή της.
Ενώ κάποιες από τις όψιμες είναι:
α) η Regina
Μια ποικιλία με μέτριο έως μεγάλο κεράσι που είναι σταυρογονιμοποιούμενη
β) η Black star
Μια όψιμη ποικιλία με μεγάλο καρπό σκουρόχρωμο που αναπαράγεται με
αυτογονιμοποιηση.
γ) η Lapins
Μια μεσόψιμη ποικιλία με μεγάλο μέγεθος που είναι αυτόνομη .
Προτεινόμενες λύσεις
Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι να καταπολεμήσουμε το συγκεκριμένο
φαινόμενο.Ορισμένοι από αυτούς αποτελούν:
Α)Οι ορθές καλλιεργητικές επεμβάσεις που πραγματοποιούμε στον αγρό μας
Β)Αντιχαλαζικά δίχτυα
Γ)Η χορήγηση χημικών ουσιών στα δέντρα μας
Δ)Η χορήγηση των κατάλληλων μυκητοκτόνων
Ας πούμε λίγα λόγια για τους τρόπους που αναφέραμε.
Όσον αφορά τις καλλιεργητικές επεμβάσεις μπορούμε με το κατάλληλο
κλάδεμα να αυξήσουμε την έκθεση του δέντρου μας στον ήλιο μειώνοντας
έτσι την εμφάνιση υγρασίας ως εστία προσβολής μυκήτων .Το έδαφος θα
πρέπει να έχει την κατάλληλη ποσότητα υγρασίας επομένως θα πρέπει να
ποτίζουμε τους αγρούς μας όταν θα αρχίζουν σιγά σιγά να ωριμάζουν οι
καρποί μας.
Μια καλή λύση είναι η εφαρμογή αντιχαλαζικών διχτυών , η τεχνολογία των
οποίων ανάλογα με την πυκνότητα της πλέξης τους προστατεύουν τα φυτά
μας απο την μεγάλης έντασης βροχή που προκαλεί το χαλάζι .
Όταν μιλάμε για χημικές ουσίες αναφερόμαστε στην χρήση αλάτων από
διάφορα μέταλλα ή σε αντιδιαπνευστικές ουσίες κ.α. που δημιουργούν ενα
στρώμα προστασίας ώστε το νερό να μην μπορέσει να προκαλέσει ζημιά
Τέλος ο λόγος κατευθύνεται προς τα μυκητολογικά σκευάσματα που θα πρέπει
να χορηγήσουμε ώστε το σκάσιμο να μην μετατραπεί σε προσβολή .
Αρθρογράφος:
Σταυρακάκης Στέφανος
Πηγές άρθρου:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΙΣΗΣ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΚΑΖΑΤΖΗΣ (Η Κερασιά και
η καλλιεργεια της) εκδόσεις Αγρότυπος .
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΡΙΟΣ & ΚΟΡΤΕΣΣΑ ΔΗΜΑΣΗ-ΘΕΡΙΟΥ (ΕΙΔΙΚΗ
ΔΕΝΡΟΚΟΜΙΑ) εκδόσεις Γαρταγάνης