Μπορεί το ταξίδι και το άγχος του βαμβακοπαραγωγού να τελειώνει στην πόρτα του εκκοκιστηρίου, αυτό όμως δεν συμβαίνει στο βαμβάκι και στους ανθρώπους που το μεταποιούν.
Η διαδικασία ξεκινάει με διαχωρισμό της ίνας και του σπόρου, τον καθαρισμό, την ξήρανση , την αποθήκευση και φυσικά το συνολικό ταξίδι που θα κάνει μέχρι να βρεθεί στην πόρτα της μεταποίησης.Τα εκκοκιστήρια στην Ελλάδα εκτός απο τον εκκοκισμό, αναλαμβάνουν και τον ρόλο του εμπόρου, κάτι το οποίο δεν ισχύει όμως σε όλο τον κόσμο.
Δείτε λοιπόν, πως λειτουργεί ένα εκκοκιστήριο , και πιο συγκεκριμένα τα ιστορικά Θρακικά Εκκοκιστήρια που βρίσκονται στην Ροδόπη.
Παρουσιάζει ο πρόερδος των Θρακικών εκκοκιστηρίων , Σταμάτης Κουρούδης.