Ανάλυση εδάφους
Γράφει ο Δρίνης Σάββας – Γεωπόνος,
Αγρ. Σύμβουλος
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Μια μικρή παραβολή
Ας υποθέσουμε ότι επισκέπτεσαι τον γιατρό σου για το ετήσιο check up.
Αυτός, χωρίς καν να σε εξετάσει σου χορηγεί μια πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή που έχει άμεση επίδραση σε όλο σου το σώμα.
Θα την ακολουθήσεις;
Η απάντηση είναι σίγουρα όχι.
Έτσι ακριβώς είναι και η εφαρμογή οποιουδήποτε λιπάσματος χωρίς να προηγηθεί ανάλυση.
Τι είναι και που χρησιμεύει η ανάλυση εδάφους
Η χημική ανάλυση εδάφους είναι μια διεργασία που εκτελείται σε εδαφολογικό εργαστήριο και έχει ως σκοπό τον προσδιορισμό:
- της μηχανικήςσύστασης (ελαφρύ ή βαρύ)
- του pH (όξινο ή αλκαλικό)
- της αλατότητας
- της περιεκτικότητας σε οργανική ουσία
- του αποθέματος θρεπτικών στοιχείων
Χρησιμεύει στη διάγνωση των αναγκών του σε θρεπτικά στοιχεία και αποτελεί βάση για την εφαρμογή στοχευμένης λίπανσης της καλλιέργειας.
Πώς γίνεται
Ξεκινάμε με την λήψη του δείγματος από το έδαφος.
Το δείγμα μας πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό για να μην οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα.
Η καλύτερη εποχή για την λήψη του δείγματος είναι πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας και όταν το έδαφος είναι στον ρώγο του.
Διαδικασία :
- Σχεδιάζουμε μια νοητή γραμμή Ζιγκ-Ζαγκ από άκρη σε άκρη του χωραφιού.
- Ανά 25 περίπου μέτρα παίρνουμε δείγμα εδάφους από βάθος 0-30cm με τη χρήση φτυαριού και το τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες. (για πολυετείς καλλιέργειες λαμβάνεται και δεύτερο ξεχωριστό δείγμα από βάθος 30-70cm )
- Συγκεντρώνουμε όλα τα δείγματα ανά βάθος σε ένα δοχείο και καθαρίζουμε από ξένες ύλες κτλ.
- Ανακατεύουμε τα δείγματα μέχρι να ομογενοποιηθούν και συλλέγουμε 1,5 κιλό από το τελικό δείγμα για να στείλουμε στο εργαστήριο.
Σημείωση 1
Αν το έδαφος του χωραφιού δεν είναι ομοιογενές τότε αποφεύγουμε να πάρουμε δείγμα από ανομοιογενή σημεία. Π.χ. σημεία με κλίση και διάβρωση ή σε σημεία δίπλα στον δρόμο, κάτω από δέντρα, κοντά σε φράχτη κτλ.
Σημείωση 2
Στην πλαστική σακούλα του τελικού δείγματος είναι απαραίτητο να αναφέρονται κάποιες πληροφορίες για τις οποίες θα σας ενημερώσει ο γεωπόνος σας ή το εργαστήριο κατά την επικοινωνία σας.
Συχνότητα ελέγχων
Στις πολυετείς καλλιέργειες συνήθως πραγματοποιείτε έλεγχος κάθε 5 χρόνια ενώ στις εντατικές ή μικρής διάρκειας πολύ πιο συχνά.
Η παραπάνω οδηγία δίνεται με επιφύλαξη διότι οι ανάγκες κάθε μεμονωμένης καλλιέργειας ποικίλουν οπότε ο γεωπόνος που παρακολουθεί την καλλιέργεια είναι ο αρμόδιος για να κρίνει.
Παράγοντες διαφοροποίησης εδαφών ανά αγροτεμάχιο
Η κατάσταση στην οποίαβρίσκεταιτο έδαφος σε ένα χωράφι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ποικίλει από τόπο σε τόπο.
Κάποιοι απ’ αυτούς είναι:
- Το κλίμα
- Η μηχανικήτου σύσταση.
- Οι επεμβάσειςβελτίωσηςπου του έχουνεφαρμοστεί .
- Ηεναλλαγήτωνκαλλιεργειών.
- Η κατεργασίατου.
- Οι λιπάνσεις που έχει δεχτεί.
- Η εντατικότητα αξιοποίησης του.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κάθε αγροτεμάχιο είναι ξεχωριστή περίπτωση και δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε συμπεράσματα για το χωράφι μας διαβάζοντας την ανάλυση του γείτονα που καλλιεργεί πλησίον μας.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα
Όταν πάρουμε την ανάλυση στα χέρια μας την μεταφέρουμε στον γεωπόνο προσφέροντας του οποίες άλλες πληροφορίες είναι απαραίτητες για να οδηγηθεί στα σωστά συμπεράσματα.
Ο γεωπόνος θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και θα οδηγηθεί στη εκπόνηση ενός σχεδίου ορθολογικής λίπανσης και ενός ευρύτερου πλάνου αναφορικά με την εγκατάσταση της καινούργιας καλλιέργειας.
Συμπέρασμα
Το μόνο είδος πρόληψης που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε μια καλλιέργεια για προβλήματα θρέψης είναι η ανάλυση εδάφους και εν συνεχεία η ανάλυση φυτικών ιστών ( φυλλοδιαγνωστική) γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητες διεργασίες σε κάθε περίπτωση.
Κάνοντας λοιπόν αυτή την «επένδυση» εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε ποσοτική και ποιοτική αύξηση στην παραγωγή μας προστατεύοντας το περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων.
Σημείωση
Στην ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ και στον ρόλο που παίζει στο πρόγραμμα λίπανσης θα αναφερθούμε σε δεύτερο μέρος του άρθρου.
Επίλογος
Η χημική ανάλυση του εδάφους απευθύνεται από τον επαγγελματία αγρότη βιομηχανικών καλλιεργειών μέχρι και τον χομπίστα που έχει ένα μικρό λαχανόκηπο και θέλει να δει τι πάει στραβά με την καλλιέργεια του.
Τέλος μια ανάλυση δεν αρκεί για να λύσει τα προβλήματα θρέψης των καλλιεργειών μας, διότι ο τρόπος και ο χρόνος εφαρμογής της λίπανσης είναι εξίσου σημαντικές μεταβλητές.
Συνεχίζεται..