
Γενικά στοιχεία
Η αποθήκευση αγροτικών σαν τεχνική αποτελεί μέθοδο επιβίωσης των ανθρώπων εδώ και 11 χιλιάδες χρόνια.
Οι πρακτικές ωστόσο εξελίσσονται ελαχιστοποιόντας τα προβλήματα που φέρνουν υποβάθμιση της ποιότητας του αποθηκευμένου προϊόντος ή και ολικής καταστροφής του.
Στην αρχαιότητα ένα πρόβλημα αποθήκευσης της συγκομιδής θα μπορούσε να επιφέρει υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού ή ακόμα και μετανάστευση του.
Γι’ αυτό το λόγο οι αγρότες ή “μηχανικοί” κάθε εποχής προσπαθούσαν να εφεύρουν νέες πρακτικές και μεθόδους για να μην χάνουν την αποθηκευμένη παραγωγή τους.
Κλειστά ή ανοιχτά συστήματα, υπαίθρια ή υπό κάλυψη, τεχνικές ξήρανσης ή απεντόμωσης, με τα μέσα κάθε εποχής προσαρμοσμένα πάντα στο μικροκλίμα της περιοχής.
Η σύγχρονη αποθήκευση αγροτικών προϊόντων κατά την τελευταία εκατονταετία έφερε καινοτόμα υλικά κατασκευής των σιλό , μονωτικά , συστήματα αερισμού και ελέγχου της θερμοκρασίας και φυσικά αρκετή τεχνογνωσία με σκοπό να τραφεί ο ολοένα και αναπτυσσόμενος πληθυσμός των ανθρώπων.
Η ανάγκη για περισσότερο αποδοτική αποθήκευση όμως δεν σταμάτησε εκεί.
Νούμερα
Κατά FAO , μόνο από τα εντομολογικά προβλήματα κάθε χρόνο, καταστρέφεται το 10% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, και το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί, υγρασία, ξηρασία και άλλα αβιοτικά προβλήματα οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή παραγωγής.
Για να αναλογιστεί κάποιος το μέθοδος της καταστροφής, το 10% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων αντιστοιχεί σε περίπου 3,3 γιγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ή 250 δισεκατομμυρίων κυβικών νερού άρδευσης
ή 14 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων που καλλιεργηθήκαν, έδωσαν παραγωγή αλλά αυτή η παραγωγή χάθηκε λόγω προβλημάτων κατά την αποθήκευση.
Τα προβλήματα της αποθήκευσης πλήττουν παραγωγούς, εμπόρους, διανομείς και φυσικά τους τελικούς καταναλωτές λόγω της αύξησης των εξόδων αλλά της μειωμένης προσφοράς.
Γι’ αυτό το λόγο ανακαλύφθηκαν μοντέλα , μέθοδοι και τεχνολογικός εξοπλισμός που παρακολουθούν τις συνθήκες εντός του χώρου αποθήκευσης που ενημερώνουν τον παραγωγό με σκοπό να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Βέβαια, επειδή η αποθήκευση αγροτικών προϊόντων πραγματοποιείται συνήθως σε κατασκευές μεγάλης κλίμακας υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα , το οποίο θεωρείται δευτερογενές αλλά εξίσου σημαντικό.
Ακολουθεί παράδειγμα :
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μια αλευροβιομηχανία διαθέτει ένα σιλό 1000 τόνων με σκληρό σιτάρι.
Σε μια εκ των παραλαβών, μια παρτίδα 100 τόνων έχει αυξημένη υγρασία ή φέρει υψηλή συγκέντρωση εντόμων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποια στιγμή, να δημιουργηθούν προβλήματα εντός του σιλό.
Ακολουθώντας τις παραδοσιακές μεθόδους ελέγχου μέσω στοιχείων καταγραφής θερμοκρασίας, μόλις το πρόβλημα δημιουργηθεί, ο υπεύθυνος ενημερώνεται και προχωράει σε εντομοκτονία ή αερισμό.
Παρ’ όλα αυτά η ζημιά έχει ήδη γίνει και το προϊόν πρέπει να απορριφθεί, ή να οδηγηθεί για υποδεέστερη χρήση.
Κατά τη διαδικασία απόρριψης όμως παρασύρονται άλλοι 30 ή 50 τόνοι “καθαρού” προϊόντος.
Μετά από έρευνα και εκατομμύρια τόνους χαμένων προϊόντων , αποδείχθηκε ότι η αποδοτική αποθήκευση επιτυγχάνεται με ορθή πρόληψη και όχι με απλή διαπίστωση μετά την εμφάνιση του προβλήματος.
Η Centaur παρέχει υπηρεσίες ευφυούς αποθήκευσης και εξαλείφει τις απώλειες της αγροτικής παραγωγής από προβλήματα κατά την αποθήκευση με τον παρακάτω τρόπο:
Δίκτυο ασύρματων αισθητήρες που σχεδιάστηκαν από την ίδια την εταιρεία παρακολουθούν το αποθηκευμένο προϊόν όσον αφορά τη δραστηριότητα εντόμων, την ποιότητα και σύνθεση του αέρα, την υγρασία τη θερμοκρασία και άλλους παράγοντες σε σιλό, κοντέινερ, αποθήκες και άλλους χώρους.
Επιπλέον λόγω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργίας του ψηφιακού διδύμου, δηλαδή ενός 3D μοντέλου της αποθήκης, το σύστημα της Centaur μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες σε βάθος μηνών και έτσι ο παραγωγός να γλυτώσει από προβλήματα που θα αντιμετώπιζε στο μέλλον.
Οι αισθητήρες της εταιρίας , έχουν εύκολη εγκατάσταση εντός των χωρών αποθήκευσης και εκπέμπουν πληροφορίες στο cloud, στο οποίο έχει πρόσβαση ο παραγωγός σε πραγματικό χρόνο από το κινητό ή τον προσωπικό του υπολογιστή.
Η διαφορά του συστήματος της Centaur από τους κοινούς αισθητήρες είναι η πρόβλεψη, δηλαδή εκεί που οι παραδοσιακές μέθοδοι εντοπίζουν το πρόβλημα με καθυστέρηση, το σύστημα της Centaur το προβλέπει.

Επιπλέον, η πλατφόρμα Centaur προσφέρει και καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία για τη διαχείριση των αγαθών, όπως μετρητές ποσότητας, έξυπνους ελεγκτές αερισμού, και αισθητήρες παρακολούθησης απεντομώσεων. Παρέχει δηλαδή και διάγνωση, αλλά και θεραπεία.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Centaur