Από τον πιστοποιημένο γεωργικό σύμβουλο Δρίνη Σάββα.
Η καλλιέργεια της ελιάς ήταν, είναι και θα είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της Ελλάδας αλλα και ολόκληρης της Μεσογείου.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια , οι αγρότες, αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για νέες φυτεύσεις , άρδευση, λίπανση, κλάδεμα συγκομιδή και άλλες τόσες ενέργειες που απαιτούνται για να αποκτήσει κάποιος το πολυπόθητο υγρό χρυσάφι, το ελαιόλαδο.
Είναι όμως το ελαιόλαδο υγρό χρυσάφι για τον παραγωγό ή είναι απλώς μια ακόμη χρονοβόρα καλλιέργεια;
Η απάντηση είναι σύνθετη, και αλλάζει χρόνο με τον χρόνο.
Η “ανεξήγητη” αγάπη των ανθρώπων που καλλιεργούν ελιές είναι αποδεδειγμένη.
Αν ρωτήσεις έναν παραγωγό ελιάς για τα δέντρα του θα σου απαντήσει όπως ακριβώς θα απαντούσε και για τα παιδιά του.
Θα ακούσεις εκφράσεις όπως:
” μεγαλώνουν τα κορίτσια μου ” ή ” πάω στο χωράφι να δω τι κάνουν ” .
Θα δεις δεκάδες φωτογραφίες που δημοσιεύονται καθημερινά σε αγροτικές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από προσεγμένα κτήματα, ή μετά από κοπιαστικές εργασίες κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Όλα αυτά έρχονται να επαληθεύσουν την αγάπη των παραγωγών για το δέντρο της ελιάς.
Αρκεί όμως αυτή η αγάπη;
Ή χρειάζονται ακόμη περισσότερες μεθοδευμένες κινήσεις για να αυξηθεί το γεωργικό εισόδημα του παραγωγού από την καλλιέργεια της ελιάς;
Στην συνέχεια θα δούμε 3 + 1 τρόπους αύξησης του κέρδους από την καλλιέργεια ελιάς.
Ανάλυση – Ανάλυση – Ανάλυση
Η ανάλυση του εδάφους αλλά και των φύλλων δεν είναι μια νέα καινοτόμα πρακτική αλλά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στην αγορά.
Παρά την προβολή που έχει λάβει όμως σαν τεχνική δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή από όλους τους παραγωγούς.
Μέσω της ανάλυσης διαπιστώνουμε εάν το κτήμα μας είναι συμβατό με την καλλιέργεια πριν την εγκατάσταση αλλά υπολογίζουμε και την δόση του λιπάσματος που χρειάζεται χρόνο με τον χρόνο.
Σε εντατικές καλλιέργειες μια ανάλυση ανά 3 χρόνια είναι αρκετή για να μας δώσει σαφής κατεύθυνση λίπανσης.
Βιοδιεγέρτες
Η χρήση των βιοδιεγερτών ακούγεται εδώ και μερικά χρόνια στην αγορά.
Τι είναι όμως οι βιοδιεγέρτες;
Τι μας προσφέρουν και πότε είναι απαραίτητοι;
Πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα; ή μήπως δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι νέο και επιμένουμε σε παραδοσιακές τεχνικές;
Πλέον υπάρχει πληθώρα βιοδιεγερτικών σκευασμάτων στην αγορά και επαρκής ενημέρωση για να αποφασίσει ο παραγωγός το κατάλληλο προϊόν που θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής αλλά και του γεωργικού του εισοδήματος.
Για να μάθει όμως ο παραγωγός ποιο είναι το κατάλληλο σκέυασμα θα πρέπει να επισκεφτεί τις ιστοσελίδες των εταιρειών , τους γεωπόνους της περιοχής του και φυσικά να πειραματιστεί στο χωράφι του.
Ένας από τους κορυφαίους βιοδιεγέρτες για την ελιά είναι και το VIUSID agro.
www.avpinnovations.gr
Εμφιάλωση
Η εμφιάλωση του ελαιολάδου στην Ελλάδα είναι άλλη μια κουβέντα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων των παραγωγών αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην υλοποίηση της.
Για να εμφιαλώσει κάποιος το ελαιόλαδο που παράγει πρέπει να περάσει αρκετά κύματα επενδύσεων, οργάνωσης και υλοποίησης.
Το κέρδος βέβαια από την πώληση εμφιαλωμένου ελαιολάδου είναι πολλαπλάσιο από το χύμα χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι η διαδικασία είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.
Βέβαια πλέον υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν την εμφιάλωση του ελαιολάδου για λογαριασμού του παραγωγού και συντονίζουν όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες όπως σχεδιασμό ετικέτας , αναλύσεις, ιστοσελίδες, διαφήμιση και ότι άλλο απαιτείται για να βγει ένα νέο προϊόν στον αγορά
Μια τέτοια εταιρεία είναι και η Grecelia www.grecelia.gr που προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες. Μέσω της Grecelia μπορείτε να απολαύσετε ολοκληρωμένες υπηρεσίες εμφιάλωσης , δημιουργίας ετικέτας με ένα τηλέφωνο στο 6978542805.
Συνεργασίες μεταξύ παραγωγών
Στο άκουσμα της λέξης “συνεταιρισμός” κάθε έμπειρος αγρότης έχει να πει μια πικραμένη ιστορία του παρελθόντος ή μιας αποτυχημένης προσπάθειας που έχει ακούσει.
Όμως η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών είναι η μόνη τεχνική η οποία μπορεί να φέρει πραγματική ανάπτυξη χωρίς να απαιτεί χρηματοδότηση μέσω προγράμματος η δανεισμό.
Και η αιτιολόγηση σ αυτό έρχεται μέσω της οικονομίας κλίμακας.
Σκεφτείτε το τυχαίο απλό παράδειγμα:
Ένας παραγωγός καλλιεργεί 800 ρίζες ελιές και ακριβώς από δίπλα του ένας καλλιεργεί άλλες 500 και λίγο πιο πέρα ένας άλλος άλλες 600.
Στην περίπτωση της συνεργασίας οι παραγωγοί θα χρειαζόντουσαν ένα γεωργικό ελκυστήρα και ένα ψεκαστικό για να ολοκληρώσουν τους ψεκασμούς της χρονιάς.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος 2 γεωργικών ελκυστήρων και δύο ψεκαστικών μηχανημάτων ( περίπου 100.000€ )θα μπορούσε να επενδυθεί σε άλλες ανάγκες της καλλιέργειας όπως εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού συγκομιδής, συστήματα ευφυούς γεωργίας, νέες φυτεύσεις ή ακόμα και δημιουργία μικρού ελαιοτριβείου ή εμφιαλωτηρίου ελαιολάδου.
Σκεφτείτε τι θα πετύχαινε αυτό το σχήμα αν περιλάμβανε 10 ή 15 παραγωγούς μιας περιοχής.
Με αυτό το πρόχειρο παράδειγμα δίνεται η απαραίτητη τροφή για σκέψη , ότι μόνο μέσω της δημιουργίας οικονομίας κλίμακας θα μπορέσουν μικροί παραγωγοί να διεκδικήσουν μια πραγματικά καλύτερη μέρα γι αυτούς και τις οικογένειες τους.
Περισσότερες συμβουλές για μικρούς παραγωγούς στην ιστοσελίδα
www.agrotikipaideia.gr και στο Youtube
Αγροτική Παιδεία.