Η γεωργία αποτελεί σημαντική βιομηχανία στην Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.
Η Ευρώπη διαθέτει ένα ευρύ φάσμα κλιμάτων και τύπων εδάφους, το οποίο επιτρέπει την παραγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών (όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι), των λαχανικών, των φρούτων αλλά και της κτηνοτροφίας.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει προηγμένες γεωργικές τεχνολογίες, όπως η γεωργία ακριβείας, για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα αλλά και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους.
Οι γεωργικές εκτάσεις στην Ευρώπη είναι συχνά εντατικά διαχειριζόμενες, με τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις να κυριαρχούν στον τομέα σε πολλές χώρες. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλές μικρής κλίμακας και βιολογικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την ήπειρο.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι μια σημαντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζει κανόνες και κανονισμούς για τον γεωργικό τομέα στα κράτη μέλη. Στόχος της ΚΑΠ είναι να στηρίξει τους γεωργούς και να εξασφαλίσει σταθερή προμήθεια προσιτών τροφίμων για τους καταναλωτές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, με τις κυριότερες εξαγωγές να είναι τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ευρωπαϊκή γεωργία, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και την υγεία του ζωικού κεφαλαίου.
Η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό μέλημα της ευρωπαϊκής γεωργίας, με πολλούς αγρότες και φορείς χάραξης πολιτικής να εργάζονται για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γεωργικών πρακτικών.
Η γεωργική εργασία αποτελεί σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πολλούς ανθρώπους να εργάζονται στον τομέα ως αγρότες, εργάτες γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, όπως η χρηματοδότηση των υποδομών και η στήριξη των μικρών αγροτών.
Από τον γεωπόνο της Αγροτικής παιδείας, Δρίνη Σάββα.