Πέντε τρόποι για να αυξήσετε την παραγωγή στο καλαμπόκι για ενσίρωμα:
Επιλέξτε τη σωστή ποικιλία: Επιλέξτε μια ποικιλία καλαμποκιού που έχει υψηλό δυναμικό απόδοσης και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ενσιρώματος. Αναζητήστε ποικιλίες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ξηρή ουσία και είναι ανθεκτικές σε ασθένειες και εχθρούς.
Διαχειριστείτε σωστά τα θρεπτικά συστατικά: Το καλαμπόκι απαιτεί μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιείοων , επομένως είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το έδαφος έχει επαρκή επίπεδα θρεπτικών συστατικών. Χρησιμοποιήστε αναλύσεις εδάφους για να προσδιορίσετε τις ανάγκες της καλλιέργειας σε θρεπτικά συστατικά και εφαρμόστε δόσεις λιπασμάτων ανάλογα με τις ανάγκες.
Αρδεύστε κατάλληλα: Η επαρκής άρδευση είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή καλαμποκιού για ενσίρωμα. Παρακολουθήστε τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους και αρδεύστε ανάλογα με τις ανάγκες για να διασφαλίσετε ότι η καλλιέργεια διαθέτει επαρκή ποσότητα νερού.
Ελέγξτε για παράσιτα και ασθένειες: Τα παράσιτα και οι ασθένειες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή ενσιρώματος. Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό καλλιεργητικών πρακτικών (όπως η αμειψισπορά) και χημικών ελέγχων (όπως τα φυτοφάρμακα) για να διατηρήσετε αυτά τα προβλήματα υπό έλεγχο.
Συγκομιδή τη σωστή στιγμή: Το καλαμπόκι για ενσιρωμένο σιτηρέσιο πρέπει να συγκομίζεται στο σωστό στάδιο ωρίμανσης, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή απόδοση και ποιότητα. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το καλαμπόκι βρίσκεται στο στάδιο της “ζύμης”, όταν οι πυρήνες είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και η περιεκτικότητα σε άμυλο είναι η υψηλότερη. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή υγρασίας για να προσδιορίσετε πότε το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή ή τη ποιοτικά την γραμμή γάλακτος.
Από τον γεωπόνο της αγροτικής παιδείας, Δρίνη Σάββα.